Banka Sınavları

Para, kredi ve sermaye işlemlerinin yapılması için çalışan bankalar çok sayıda personelin çalıştığı ticari kuruluşlar arasında yer alır. Bu nedenle her dönemde çalışana ihtiyaç duyarlar ve personel ihtiyacını yaptıkları sınavlarla karşılarlar.

Bankalarda çalışacak personelin seçimi KPSS gibi genel sınavlardan bağımsız olarak gerçekleşir ve her banka kendi özelinde sınav hazırlar. Meslek hayatını bankalarda çalışarak geçirmek isteyen kişiler bankalar tarafından yapılan banka sınavlarına katılarak bunu başarabilirler. Bankalarda çalışmak isteyenlerin banka sınavları hakkında merak ettikleri konulara dair detayları öğrenmeleri gerekir. Bu detaylar;

Kamu Banka Sınavları

Ülkemizde hizmet veren iki farklı banka türü vardır. Bunlar kamu bankaları ve özel bankalardır. Bu nedenle yapılan sınavlarda bankanın türüne göre değişiklik gösterir. Kamu bankaları sınavla müfettiş, müfettiş yardımcısı, uzman, denetçi ve gişe yetkilisi gibi pozisyonlar için eleman alırlar.

Yaptıkları sınavlar da pozisyona göre farklılık gösterir. Kamu bankalarının yaptıkları sınavlarda ekonomi, İngilizce, hukuk, maliye, iktisat veya işletme konularına dair sorular yer alır. Bunun yanı sıra genel yetenek kapsamında yer alan konularda sınavlarda soru olarak sorulur.

Sınavla personel alan kamu bankaları arasında ise Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi bankalar vardır. Bankaların sınav tarihleri ise farklılık gösterir.

Özel Banka Sınavları

Türkiye’de hizmet veren Garanti Bankası, Denizbank ve Yapı Kredi gibi bankalarda sınav yaparak personel alımı yaparlar. Özel bankaların yaptıkları sınavlarda adaylar genel yetenek ve genel kültür konularını içeren soruları cevaplandırırlar. Özel bankalar bu sınavlarda daha çok adayların analitik düşünme ve ikna kabiliyetini ölçme amacı güderler. Özel bankalarda da sorulan sorular başvurulan pozisyona bağlı olarak değişir. Ayrıca pozisyona bakılarak kişilerin İngilizce testine tabi tutulması da mümkündür.

Banka Sınavları Ne Zaman Yapılır?

Banka sınavları ne zaman yapılır? Bankacı olmak isteyenler en çok araştırdığı konudur. Bankaların yaptıkları sınavların tarihi net olarak belirtmek pek mümkün değildir. Ancak alım için bankaların belirlediği iki farklı dönem vardır. Bunlar Haziran-Temmuz ve Ocak-Şubat dönemleridir. Her banka sınav tarihlerini de web siteleri üzerinden adaylarla paylaşır. Sınav tarihi yanı sıra hangi pozisyonlarda alım olacağı ve sınava giriş şartları hakkında da gerekli bilgileri paylaşır. Bunun yanı sıra sınav bilgileri internet ortamında personel alımı ilanı paylaşan siteler aracılığıyla da öğrenilebilir.

Banka Sınav Türleri

Bankalar tarafından personel alımı amacıyla yapılan sınavlar yazılı, sözlü ve uygulama olarak 3 gruba ayrılırlar. Yazılı sınavda kişiler bankanın belirlediği sınav merkezinde soruları cevaplayarak sınavı tamamlarlar.

Sözlü sınav ise yazılı sınavdan başarılı olan kişilerin katıldığı banka mülakatları sınavını içerir. Bu sınavda da adaylar banka yetkilileri tarafından soruların soruları cevaplarlar. Son tür uygulama sınavında ise pozisyona göre kişilerin işi yapmaktaki becerileri ölçülür. Özellikle bilgisayar ve yazılım kullanılması gereken pozisyonlarda uygulama sınavı yapılır ve başarıya göre sınav notu verilir.

Banka sınavlarını ayrıcı uygulanması açısından iki türe ayırmak mümkündür. Bunlar yüz yüze ve online sınavlardır. Yüz yüze sınavlarda adaylar bankalar tarafından belirlenen şehir ve adreslerde sınav girerler. Verilen sürede soruları çözüm cevap anahtarlarının görevlilere teslim etmeleri gerekir. Online sınavlar ise son dönemlerde tercih edilen sınav türüdür. Bu sınavlarda bankalar tarafından belirlenen platformlar üzerinden online olarak gerçekleştirilir. Kişilerin belirlenen süre içerisinde soruları cevaplamaları gerekir.

Banka Sınav Soruları

Banka sınav soruları genel olarak genel kültür, genel yetenek, yabancı dil ve alan bilgisi olmak üzere 4 gruba ayrılır. Genel kültür ve genel yetenekte adayın sayısal ve sözel bilgisi ile kültür yönünden bilgileri ölçülür. Alan bilgisinde ise pozisyona bağlı olarak ekonomi, hukuk, muhasebe, finans, maliye ve işletme konularından da soru sorulur.

Soru sayısı genel olarak alan bilgisi, 120-150 genel yetenek-genel kültür soruları 120 soru ve yabancı dil soruları 80-100 arasında görülür. Ayrıca bankalara göre soru sayılarında değişiklik görülmesi de mümkündür. Örneğin Ziraat Bankası 2021 yılında yaptığı sınavda 125 soru sormuştur. Bu nedenle adayların başvuru yapacakları banka tarafından verilen ilana bakmaları sınav soru sayısını öğrenmeleri açısından önemlidir.

Banka Sınavları Kaynaklar

Banka sınavlarına hazırlanmak için adayların yararlanabileceği kaynak sayısı oldukça fazladır. Yayınevleri tarafından hazırlanan Banka Sınavlarına Hazırlık veya Bankacılık Sınavlarına Hazırlık isimli kitaplar satın alınabilir. Bu kitaplar soru bankası veya konu anlatımı şeklinde tercihe göre tercih edilebilir. Bunun yanı sıra kaynak olarak internet sayfalarında yer alan bankalar tarafından yapılan sınavların geçmiş sorularına ulaşılabilir. Bu sorular çözülerek girilecek sınava hazırlanılabilir. Bunun yanı sıra KPSS, ALES ve Açık öğretim kaynak kitapları da sınava çalışmak için değerlendirilebilir.

Banka Sınavlarına Kimler Girebilir?

Ziraat Bankası veya Denizbank gibi farklı bankalar personel alımı için sınav açtıklarında sınava aday kabulünü belirli şartlar altında gerçekleştirirler. Bu şartları taşıyan kişiler sınava başvurma ve katılma hakkı elde ederler. Bankalar tarafından yapılan sınavlara giriş için aranan şartlar ve sınava girme hakkı elde edecek kişilere dair bilgiler şunlardır;

  • TC vatandaşı olmak
  • Başvurulan pozisyon için uygun eğitim şartını taşımak (hukuk, maliye veya işletme mezuniyeti gibi)
  • 40 yaşını geçmemiş olmak
  • Mesleği yapmasına engel bir durum olmamak (engelli personel alımları hariç)
  • Askerlikten muaf olmak, erteletmiş veya yapmış olmak (erkeklerde)
  • Pozisyona göre dil bilgisini belgelemek
  • Mesleki deneyim ve eğitimi belgeleyebilmek

Bu şartlara uygun olan kişiler bankaların web siteleri üzerinden online olarak sınav başvurusu yapabilirler. Ayrıca yapılacak alıma göre bireysel başvuru yapılması da mümkündür. Ancak başvuru için belirlenen tarihlerin takip edilmesi ve zamanında başvuru yapılması gerekir.

Bankalara Sınavla Girilebilecek Pozisyonlar Nelerdir?

Kamu bankaları ve özel bankalar personel alımlarını farklı pozisyonlar altında yaparlar. Bu pozisyonlar bankanın personel ihtiyacına göre belirlenir. Bankalara sınavla girilebilecek pozisyonlardan bazıları şunlardır;

  • Müfettiş
  • Operasyon Elemanı
  • Bilgi İşlem Uzmanı
  • Müşteri Temsilcisi
  • Uzman Yardımcısı
  • Müfettiş Yardımcısı
  • Gişe Yetkilisi
  • Çağrı Merkezi Elemanı

Bu pozisyonlar için sınava girmek isteyenlerin eğitim, yaş ve deneyim gibi şartları taşımaları gerekir. Böylelikle sınava girme hakkı kazanabilir ve başarılı olmaları durumunda da banka personeli olabilirler. Banka Sınav Ücretleri Ne Kadar?

Bankalar tarafından yapılan sınavlara katılım için adayların belirlenen sınav ücretini ödemeleri gerekir. Bu ücret banka tarafından yayınlanan sınav ilanında adaylara bildirilir. Başvuru süresi içerisinde bu ücretin ödenmesi ve başvurunun tamamlanması gerekir. Sınav için talep edilen ücretler ise bankanın türüne ve yapacağı sınava göre değişir. Örneğin Ziraat Bankası 2021 yılında yaptığı sınav için adaylardan 195 TL sınav ücreti talep etmiştir.

Banka Sınavlarını Kazanmak İçin Kaç Puan Gerekir?

Banka sınavlarına katılacak kişiler kaç puan almaları durumunda bankada çalışacaklarını merak ederler. Bankacılık sınavlarında geçerli olan ve en düşük puan 70 puandır. Bu nedenle yüz yüze veya online sınava giren kişilerin bu sınavlardan en az 70 puanı almaları gerekir. Bunun dışında sınavda başarılı olan ve mülakata çağrılan kişilerin de mülakat puanının en az 70 puan olması gerekir.

Banka Sınav Süresi Ne Kadardır?

Bankaların yaptıkları sınavların süreleri sınav esnasında çözülmesi gereken soru sayısıyla doğru orantılıdır. Çünkü adaylara verilen sürenin soru çözümü için yeterli olması gerekir. 120 sorunun yer aldığı banka sınavında sınav süresi 120 dakika, 150 sorunun yer aldığı sınavda ise süre 150 dakika olabilir. Süre bilgisi sınava katılmaya hak kazanan adaylara sınav başında belirtilir ve soruları bu süre zarfında çözmeleri istenir.

Daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz
BANKA SINAVLARI

KAYNAK: https://www.nurkanaydogan.com.tr/banka-sinavlari/